Hydroizolace bot – jak to udělat správně? Pokyny krok za krokem

Sylwia Stwora-Petela 28.11.2022

Systematická a správně provedená impregnace vašich bot vám umožní déle se těšit z jejich pěkného vzhledu, ale především zajistí účinnou ochranu proti vodě a nečistotám. Náš průvodce krok za krokem vám pomůže vybrat správný impregnační prostředek a provést účinnou impregnaci trekingových bot s vložkami Gore-Tex®, koženými nebo látkovými vložkami. .

Co je to hydroizolace?

Impregnace obuvi je proces nasycení svrchního materiálu pomocí speciálních prostředků obsahujících chemické nebo přírodní látky. Výsledkem je hydrofobní povlak, který vytváří ochrannou bariéru proti nepříznivým povětrnostním podmínkám (sníh, déšť, vítr, nízké teploty atd.) nebo prostředí (sůl, bláto, kaluže atd.).

Čeho se impregnací obuvi dosáhne?

Díky impregnaci se vnější tkanina obuvi stává nepromokavou, a účinně tak chrání nohy před promočením v dešti či sněhu nebo při chůzi po mokrých a blátivých cestách. Vlhkost neproniká dovnitř boty, čímž je zajištěn vysoký komfort při chůzi a ochrana před odřením, prochladnutím nebo omrzlinami. Kromě toho vodotěsnost zabraňuje vysychání materiálu, což může v konečném důsledku způsobit praskání nebo drolení látky nebo rozpad bot. Nepromokavost je důležitá i z hlediska prodyšnosti. Nasáklý materiál brání cirkulaci vzduchu, což způsobuje hromadění vlhkosti uvnitř boty a zvyšuje pocit chladu. Hydroizolace proto poskytuje dodatečnou bezpečnostní rezervu. Pomáhá také rychlejšímu vysychání bot po návratu z túry, výstupu nebo jiné fyzické aktivity.

Které boty lze impregnovat?

Nepromokavost se často používá v souvislosti s trekingovou, horskou nebo outdoorovou obuví, ale i běžná obuv ze zrnité kůže nebo veluru bude odolnější a účinněji chráněná proti vlhkosti nebo nízkým teplotám, pokud bude ošetřena speciálními produkty. Boty lze impregnovat:

  • boty s membránou – např. s Gore-Tex®;
  • kůže – přírodní a lícová kůže, nubuk, semiš;
  • syntetické materiály nebo materiály s látkovými vložkami.

Kdy je třeba obuv impregnovat?

Signálem pro impregnaci obuvi je, když místo toho, aby se na materiálu tvořily kapky (perleť) a stékaly, začne do něj pronikat voda a vytvářet tmavé skvrny. Nemá cenu čekat, i když boty nepromoknou, protože každý kontakt s vodou snižuje vodoodpudivou vrstvu. Čím déle budete otálet, tím bude prodyšnost tkaniny také slabší, což ovlivní nejen pohodlí uživatele, ale také životnost obuvi. Četnost impregnace obuvi závisí na podmínkách, ve kterých ji používáte, a na tom, jak o ni pečujete. Pokud je používáte pouze na suchých površích a po použití je očistíte od všech nečistot, můžete impregnaci provádět méně často, např. jednou za několik měsíců. Vhodnou dobou pro impregnaci bot je příchod podzimní/zimní sezóny.

Typy impregnačních prostředků na obuv. Který z nich si vybrat?

Na trhu je k dispozici řada hydroizolačních přípravků ve formě spreje, rozprašovače, oleje/vosku nebo s aplikátorem (např. houbou). Doporučujeme vybírat osvědčené přípravky vyvinuté předními značkami v oblasti přípravků pro péči a údržbu obuvi, např. Nikwax nebo HOLMENKOL. Důležité: před použitím výrobku si přečtěte doporučení výrobce k jeho použití a zkontrolujte, pro jakou barvu obuvi jej lze použít.

Stříkaná hydroizolace

Jeho největší výhodou je krátká doba schnutí (vhodné, když potřebujete obuv ihned impregnovat) a nekomplikovaný proces aplikace. Jednoduše jej nastříkejte na povrch materiálu ze vzdálenosti 10-15 cm a počkejte, dokud se zcela nevstřebá (obvykle 15-20 minut). Vyžaduje použití ve vzdušném prostoru. Impregnace ve spreji se používá především pro látkovou, syntetickou, semišovou nebo nubukovou obuv.

Stříkaná hydroizolace

Účinně zakrývá horní část obuvi – přípravek je zcela umístěn na obuvi. Obvykle se impregnace v rozprašovači dodává ve formě spreje s pumpičkou a používá se pro syntetickou, semišovou nebo nubukovou obuv.

Hydroizolace ve formě vosku nebo oleje

Používá se k impregnaci zrnité kůže, také s membránou Gore-Tex®. Kůži dobře promaže, takže je vyživená a méně náchylná k poškození, například k praskání. Nejlepší jsou voskové nebo olejové impregnační prostředky na bázi rostlinných tuků.

Impregnátor s houbovým aplikátorem

Díky speciálnímu aplikátoru umožňuje přesnou distribuci prostředku ve formě krému nebo vosku a jeho hlubší proniknutí do struktury materiálu. Impregnace s aplikátorem jsou obvykle určeny pro koženou obuv (lícová kůže, semiš nebo nubuk). Pomáhají zabránit znečištění rukou.

Jak na vodotěsné boty: návod krok za krokem

Začněte výběrem správného typu impregnace pro materiál vaší trekové, horské nebo outdoorové obuvi. Dále dbejte na čištění obuvi od jakýchkoli nečistot. Odstraňte tkaničky, omyjte a osušte podrážky.

Vysušte je, např. měkkým kartáčem, a zbavte je prachu a nečistot. Drobné skvrny otřete hadříkem nebo kartáčkem s měkkými štětinami namočeným ve vlažné vodě. V případě vážnějších skvrn se vám bude hodit speciální čisticí prostředek. Nechte boty zcela vyschnout.

Impregnace kožené obuvi

K nanášení vosku nebo oleje na zrnitou kůži můžete použít prsty (vlivem teploty se mírně změní jeho konzistence a lépe se vstřebá) nebo měkký hadřík. Krouživými pohyby důkladně pokryjte impregnačním prostředkem místa, jako je jazyk nebo švy. Pokud používáte impregnační prostředek s aplikátorem na nubuk nebo semiš, jemně přitlačte houbičku přípravku na materiál a rovnoměrně jej rozetřete. Nechte botu dostatečně dlouho schnout.

Nepromokavá textilní obuv

U látkové obuvi a bot s vložkami se nejčastěji používá sprej nebo rozprašovač, takže potřebujete větraný prostor. Přípravek rovnoměrně rozetřete po celé horní části, záhybech a švech z dostatečné vzdálenosti.

Nepromokavé boty s membránou Gore-Tex®

V závislosti na svrchním materiálu membránových bot dodržujte výše uvedená doporučení. Nezapomeňte natřít nejen svršek, ale také flexy, spojení mezi podrážkou a svrškem, jakož i jazyk a tkaničky. Přebytečnou hydroizolaci odstraňte hadříkem.

Nejčastější chyby při impregnaci obuvi

Hlavní chybou při impregnaci je nedůkladné očištění bot od nečistot, jako je prach, bláto apod. Zbylé částice mohou materiál při údržbě poškodit a také snížit jeho účinnost. Stejně jako při aplikaci impregnace na mokrou tkaninu se před zahájením ošetření ujistěte, že je vaše obuv důkladně vysušená. Po každém použití obuvi je také vhodné pamatovat na to, abyste se zbavili prachu nebo větších skvrn z látky a sušili ji mimo dosah radiátoru nebo plného slunce (vnitřní stranu mokré obuvi můžete vyložit papírem). Tím se nejen prodlouží životnost obuvi, ale ovlivní se i četnost impregnace.

Další problém souvisí s výběrem nevhodného hydroizolačního prostředku pro daný typ materiálu, který může poškodit vlastnosti materiálu nebo způsobit změnu barvy či deformaci. Negativní dopad na obuv může mít také používání pečujících přípravků několika značek namísto jednoho výrobce. Důvodem je rozdílné složení přípravků.

Jak vidíte, nepromokavost obuvi, ať už s membránou Gore-Tex® nebo s vložkami ze zrnité kůže, nubuku či látky, je důležitým faktorem při ochraně nejen obuvi, ale i vašich nohou před účinky fyzické aktivity v rozmarném počasí. Pravidelné a správně provedené impregnování vašich bot bude mít kromě pohodlí pozitivní vliv na jejich vzhled a odolnost, ať už je budete používat v extrémních teplotách na ledovci, při běhu v podzimní plískanici nebo na procházce s dětmi v zimním dni.

Polecane produkty