Horolezecký nebo turistický šek? Jak si vybrat sekeru pro svou činnost a výšku?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

Mnoho lidí si sekeru spojuje s horolezectvím a výstupy na ledovcové vrcholy. Je však také jedním ze základních prvků vybavení pro bezpečnou výpravu do Tater nebo při skialpinismu. V této příručce najdete odpovědi na otázky, jako například: jakou horolezeckou nebo turistickou sekeru vybrat, jak ji přizpůsobit své výšce a co je třeba zvážit při nákupu sekery.

Co je to sekera a k čemu se používá?

Sekera je multifunkční nástroj, který vypadá jako krumpáč. Lze s ním vysekávat schody ve sněhu, zatloukat šrouby do ledu nebo nastavovat sloupky. Tento nástroj také zvyšuje bezpečnost – lze jej použít k udržení rovnováhy, sebezáchraně nebo k brzdění, aby se zabránilo pádu z výšky. Sekera do ledu se používá při horolezectví, lezení v ledu, vysokohorské turistice, seskocích padákem, lezení na mikroskopu nebo drytoolingu.

Konstrukce sekery na led – násada, hlava a hrot

Rukojeť má tvar hole a je vyrobena z oceli, hliníku nebo uhlíkových vláken (např. cepíny značky Black Diamond). Násada je obvykle dlouhá 50 až 75 cm (na trhu jsou však i modely dlouhé 40 nebo 90 cm). Může být zcela nebo částečně pokryt gumovým nebo plastovým pláštěm, který poskytuje bezpečnější uchopení a dodatečnou izolaci proti kontaktu ruky se studeným kovem. Z hlediska pevnosti se rozlišuje typ B (základní, v současnosti označovaný jako typ 1, pevnost cca 2,5 kN) a T (technický, v současnosti označovaný jako typ 2, pevnost cca 3,5 kN), který je použitelný nejen na ledu a sněhu, ale i na skalách.

Hlava neboli hlavice je obvykle vyrobena z oceli (uhlíkové nebo slitinové), v menší míře z hliníku nebo titanu. V konstrukci lezeckých šeků je kladivo, které se používá k osazování háků nebo ledových šroubů (lezecké modely). V případě cestovních šeků je místo kladiva rýč na brzdění sestupu nebo na kutání schodů. Zobák nebo špička je ostrý konec v přední části hlavy.

Kromě toho má klasická turistická sekera hrot (ostří), který je umístěn ve spodní části tyče a slouží k následujícím účelům: k zaháknutí, k proniknutí do sněhu nebo ledu, k zajištění bezpečné opory při chůzi nebo k usnadnění proniknutí sekery do sněhu při slaňování nebo záchraně.

Každý typ šeků může být navíc vybaven smyčkou/smyčkou/šňůrkou, aby se zabránilo ztrátě vybavení, a používá se také pro účely odpočinku u horolezeckých modelů.

Horolezecký nebo turistický šek? Typy seker do ledu a jejich účel

Obecně se rozlišují sekery pro turistiku, horolezectví a skialpinismus. Tento typ zimní výbavy se v závislosti na účelu použití liší konstrukcí, materiálem a rozsahem pevnosti.

Lano pro horolezectví a vysokohorskou turistiku

Horolezecké a skialpinistické hole se vyznačují rovnou nebo mírně zahnutou tyčí, hrotem zahnutým nahoru a úhlem zahnutí 65-70 stupňů. Slouží především k brzdění při ztrátě přilnavosti během výstupu nebo k podpoře – v prudším a náročnějším terénu (sklon >30 stupňů) nahradí trekové hole. Vyberte si lehký model typu 1 (pevnost cca 2,5 kN) s klasickou délkou (rozměr od základny palce do poloviny lýtka) vybavený hliníkovou hřídelí a ocelovou hlavou. Přítomnost široké lopatky umožňuje kopat schody ve sněhu.

Skialpinistický šek

Skitouringový šek by měl být velmi lehký (méně než 300 g), krátký (40-50 cm) a s hliníkovou čepelí (nebo čepelí z ultralehkých eloxovaných slitin). Důvodem je použití – jištění při strmých výstupech a brzdění při neplánovaných pádech. Většinu času bude připevněn k batohu, takže by neměl být překážkou při pohybu. Místo poutka na zápěstí je vhodné zvolit model s opěrkou pro ruku (tzv. trigrest), která zabraňuje vyklouznutí rukojeti z ruky a ztrátě šeku.

Lezení v ledu, drytooling a lezecké sekery s mikrofonem

Kvůli jejich vzhledu se lezeckým šekům začalo říkat oštěp/špeh. Technické lezecké cepíny označené písmenem T (nebo číslem 2) jsou určeny mimo jiné pro lezení po zamrzlých vodopádech, ledopádech nebo ledem pokrytých skalních deskách. Oproti turistickým cepínům jsou kratší, mají silně zahnuté rukojeti a nahoru zahnutý hrot, aby co nejvíce usnadnily pronikání ledem a sněhem při strmých nájezdech. Díky této konstrukci je také mnohem snazší vyjmout ji z ledu.

Vzhledem k vysoké míře použití mají technické šeky vyměnitelné čepele: na led a tmel. Kromě toho je v jejich hlavě otvor pro zavěšení na karabinu. Pro lezení v silně převislém, kolmém nebo obtížném terénu se dobře hodí lezečky s ergonomickou středně až velmi vysokou prohnutou špičkou, zatímco pro vysokohorský terén zvolte verzi s mírně prohnutou špičkou.

Při činnostech, jako je lezení v ledu, drytooling nebo mikroklima, se nejčastěji používají dva cepíny (sada kladiva a lopatky nebo sada pouze kladiva), aby bylo možné zvládnout různé úhly sklonu a podmínky.

Jak se volí délka sekery?

Velikost cepínu je vzdálenost od konce rukojeti ke špičce hlavice. Udává se v cm a obvykle se pohybuje v rozmezí 50-75 cm. Předpokládá se, že lidé, kteří měří 160-170 cm, by měli zvolit délku 50 cm, nad 180 cm – 60 cm a pro ty, kteří měří více než 195 cm, může být dobrou volbou 70 cm. Nejlépe však padne, když si šek vyzkoušíte přímo v obchodě. Za tímto účelem byste měli:

  • stůjte vzpřímeně před zrcadlem nebo požádejte o pomoc jinou osobu, abyste se nenakláněli, což může vést ke špatnému měření;
  • uchopte hlavu sekery tak, aby ostří směřovalo dopředu (palec by na něm měl spočívat);
  • umístěte ruku držící hlavu co nejblíže k boku těla (nechte hřídel viset směrem k zemi);
  • zkontrolujte, zda je ve výšce do poloviny lýtek.

Co se stane, když si vyberete příliš dlouhou sekeru? Pokud jej budete tlačit před sebou v terénu se značným sklonem, stane se nářadí těžkopádným a nepohodlným při používání a způsobí rychlou únavu. Navíc hrozí, že sekera připnutá k batohu bude při chůzi překážet a může vést k nebezpečným situacím.

Na co si dát při nákupu pozor?

Pravidla pro přizpůsobení sekery vaší výšce a typu fyzické aktivity již znáte. Co dalšího byste měli zvážit při nákupu tohoto nástroje pro turisty, horolezce nebo parašutisty?

  • hmotnost – čím lehčí, tím lepší, zejména pokud si vybíráte turistický nebo parašutistický cepín, který budete mít po většinu času připnutý na batohu (zejména v terénu s malým sklonem);
  • šňůrka/ smyčka – vyberte si modely vyrobené z nylonu a vybavené nastavitelnou délkou;
  • náhradní čepele – pro technické cepíny;
  • doplňkové příslušenství – vyberte si gumové krytky na špičku, hlavu a zobák nebo celkový kryt na šachovnici. Tím se zvýší bezpečnost přepravy a skladování šekeru a zabrání se poškození nebo zranění při kontaktu s ostrými částmi;
  • certifikace a normy – sekera by měla splňovat normu EN 13089 / EN 13089:2011+A2:2021 pro horolezecké vybavení – nástroje do ledu.

Jak používat sekeru?

Výběr správného cepínu ještě není zárukou jeho správné funkce. Důležité jsou také znalosti a praktické dovednosti pro správné použití ve zvoleném terénu. Za tímto účelem je vhodné absolvovat kurz zimní turistiky, kde se pod vedením odborníků naučíte používat cepín (lezení, brzdění, jištění, stavění sloupků, osazování šroubů a háků atd.) a další základní vybavení, jako jsou mačky, lavinové ABC (sonda, detektor, sněhová lopata). Obvykle se školení týká také základů navigace nebo toho, jak se chovat v nouzových situacích (např. lavinový výcvik).

Sekera a mačky jsou klíčovou součástí výbavy každého milovníka náročného zimního horského terénu, ledopádů nebo backcountry lyžování. Při výběru sekery se ujistěte, že je vhodná pro vaši výšku a účel, jinak nebude plnit svou funkci a neposkytne vám dostatečnou bezpečnost. Na Sportano.cz najdete široký výběr cepínů pro lezení v ledu, technické lezení, lezení v ledu a skydiving od renomovaných značek: Black Diamond, BLUE ICE, Climbing Technology, Grivel a Salewa.

Polecane produkty