Gore-Tex® – nejvýznamnější prvky nejoblíbenější membrány v outdoorovém oblečení a botách

Sylwia Stwora-Petela 20.10.2022

Gore-Tex® – o vynikajících nepromokavých vlastnostech této membrány, která se používá v outdoorovém oblečení a obuvi, jste už pravděpodobně slyšeli vícekrát. Ale co přesně je Gore-Tex®, jaké má výhody a jaký typ membrány byste si měli vybrat podle toho, jakému sportu se věnujete? Podrobnosti níže.

Historie membrány Gore-Tex®

Kultovní membránu náhodou vynalezl americký podnikatel a chemický inženýr Robert W. Gore v roce 1969. V továrně na teflon, kterou vedl jeho otec, zjistil, že rychlé roztahování polytetrafluorethylenových (PTFE) tyčí vytváří v membráně mikropóry, které jsou 700krát větší než molekula vodní páry, ale 20 000krát menší než kapka. Společnost Gore se rozhodla ušít tkaninu z expandovaného PTFE (ePTFE), která by kromě vysoké odolnosti vynikala nízkou nasákavostí a zároveň účinně odváděla pot a poskytovala dodatečnou ochranu proti větru. První bunda Gore-Tex® se objevila v roce 1977 a byla propagována jako: „pravděpodobně nejuniverzálnější kus oblečení, který kdy budete nosit“. Kromě outdoorového, sportovního nebo lifestylového oblečení a obuvi našla membrána uplatnění i v elektrotechnice, zdravotnictví nebo průmyslu.

Co je Gore-Tex®?

Gore-Tex® je extrémně tenká a odolná membrána z expandovaného polytetrafluorethylenu (ePTFE), která se skládá z více než 9 miliard mikroskopických pórů a nachází se mezi vnějším materiálem a podšívkou. Jak jsme se již zmínili, její velikost způsobuje, že voda ve formě kapaliny nemůže do membrány proniknout, zatímco ve formě vodní páry (např. z potu) volně uniká ven

Důležitou vlastností materiálu Gore-Tex® je laminát. Membrána je spojena (nebo natavena) se základní tkaninou (obvykle syntetický nylon), takže existují 3 typy laminátu:

  • 2L (dvouvrstvá) – membrána je na jedné straně spojena s lícovou tkaninou a na druhé straně může mít podšívku (například ve formě síťoviny), která umožňuje izolaci;
  • 2,5L (dvouapůlvrstvá) – lehký laminát je kombinací membrány a lícové tkaniny. Místo síťoviny může mít tenkou ochrannou vrstvu v podobě potisku na vnitřní straně, což přispívá k nižší hmotnosti oděvu;
  • 3L (třívrstvá) – membrána je na obou stranách spojena s lícovými tkaninami, což zvyšuje pevnost membrány a zároveň přispívá k nízké hmotnosti.

Vlastnosti membrány Gore-Tex®

Vysoce porézní materiál je odolný vůči povětrnostním vlivům, lze jej používat v různých teplotách a je chemicky inertní. Outdooroví nadšenci oceňují Gore-Tex® pro jeho nepromokavost, prodyšnost a odolnost proti větru, které zajišťují vysokou úroveň tepelného komfortu. Značka si je svým výrobkem tak jistá, že od roku 1989 inzeruje s příslibem: Guaranteed to keep you dry™.

Hydroizolace

Za celkovou nepromokavost membrány Gore-Tex® je zodpovědná velikost pórů, která je 20 000krát menší než kapka vody. To znamená, že ani při velmi vysokém tlaku vody při lijáku nebo sněhové bouři nepropustí membránový materiál vlhkost dovnitř.

Prodyšnost

Póry membrány Gore-Tex® jsou 700krát větší než molekula vodní páry, což zajišťuje účinný odvod potu ven, zejména při velmi intenzivních aktivitách. Kalhoty, bundy nebo boty vybavené membránou Gore-Tex® zajišťují správnou cirkulaci vzduchu, takže i ve velmi náročných povětrnostních podmínkách a při intenzivní fyzické námaze můžete udržet pokožku v suchu a tělo v pohodlí.

Ochrana proti větru

Konstrukce membrány Gore-Tex® vás také pomáhá chránit před větrem, čímž eliminuje riziko prochlazení vašeho těla chladným vzduchem pronikajícím k vaší pokožce. To oceníte při horolezectví, na ledopádu, při běhu v zimě nebo za velmi větrného dne.

Výrobky s membránou Gore-Tex® – kde najít nejoblíbenější membránu?

Společnost W.L. Gore & Associates, která je zodpovědná za výrobu membrány, vyvinula nejen základní verzi s černým štítkem „Guaranteed to keep dry“, který označuje plnou nepromokavost, prodyšnost a větruodolnost. Na trhu je řada Gore-Tex Infinium™ s bílým označením, která se zaměřuje na pohodlí, nízkou hmotnost tkaniny a ochranu proti větru v sušších podmínkách na úkor voděodolnosti. Mezi další typy membrán Gore-Tex patří:

  • Gore-Tex® Infinium™ Windstopper® – je zcela větruodolný a vysoce prodyšný;
  • Gore-Tex® Infinium™ z technologią Stretch – poskytuje skvělé přizpůsobení a lepší kontrolu pohybu. Používá se mimo jiné v rukavicích;
  • Gore-Tex® Pro –vyznačuje se vysokou odolností a je určena do extrémních povětrnostních podmínek;
  • Gore-Tex® Invisible Fit – používá se v obuvi pro dokonalé přizpůsobení a nepromokavost;
  • Gore-Tex® Surround® – prodyšný systém používaný v obuvi, který zaručuje vysokou cirkulaci vzduchu po celé noze.

Membránu Gore-Tex® používají přední značky vyrábějící outdoorové oblečení, obuv a doplňky, a to: Salomon, Merrel, Salewa, Black Diamond, MAMMUT, Viking, SCARPA, La Sportiva nebo Mamrot.

Outdoorové oblečení

Outdoorové bundy a trekové kalhoty s tradiční membránou Gore-Tex® Výrobky nabízejí různé typy laminátů od dvouvrstvých vhodných např. pro běžce až po třívrstvé používané např. pro lezení v ledu. Dobře se hodí také pro seskoky padákem, trekking, rekreační turistiku střední intenzity a všechny aktivity, při kterých potřebujete vysokou ochranu proti srážkám, vlhkosti a větru. Pro náročnější podmínky, a to jak v atmosféře, tak v terénu (např. odolnost proti mechanickému poškození, jako je oděr), mohou být vhodné oděvy z řady s technologií Gore-Tex® Pro. Máte za sebou velmi intenzivní trénink? Nejvyšší prodyšnost zaručuje řada produktů Gore-Tex® Active Products.

Boty

Pokud jde o boty s membránou Gore-Tex, máme také širokou nabídku produktů od horských a trekingových modelů přes běžecké boty až po městské modely s nízkým nebo vysokým svrškem, které se osvědčí v různých podmínkách. Obuv zahrnuje obuv Gore-Tex® Performance Comfort (vhodnou např. pro přechodné období), Gore-Tex Insulated Comfort (vyvinutou např. pro lezení v ledu), Gore-Tex® Extended Comfort Footwear nebo Gore-Tex® Surround (obojí vhodné pro velmi intenzivní námahu nebo vysoké teploty).

Rukavice

Od teplých zimních modelů pro každodenní dojíždění do práce až po nepromokavé snowboardové nebo lyžařské rukavice s vynikající přilnavostí. Modely s membránou Gore-Tex® vás udrží v teple a suchu při nízkých teplotách a zároveň zajistí dostatečnou prodyšnost v závislosti na použité technologii, formě cvičení a jeho intenzitě. Rukavice s membránou Gore-Tex Infinium™ Windstopper® brání větru, takže jsou vhodné pro jízdu na kole, běh nebo nenáročné procházky. Technologie Gore-Tex Infinium™ Stretch díky svému 3D tvarování podle tvaru ruky umožňuje dokonalé přizpůsobení.

Jak prát Gore-Tex®?

Správná péče o oděvy s membránou Gore-Tex® vyžaduje dodržování několika klíčových zásad pro zachování vysokého výkonu materiálu. Především dodržujte pokyny výrobce, abyste se vyhnuli náhodnému poškození při použití nesprávné teploty nebo nesprávného pracího prostředku. Před vložením membránových oděvů do pračky vyprázdněte všechny kapsy, zapněte zipy, suché zipy a patentky. Prádlo neobracejte naruby – membrána je umístěna na vnitřní straně. Nalijte doporučené množství pracího prostředku do zásobníku na praní membránových oděvů. Nastavte možnost praní syntetiky na 30˚C a cyklus odstřeďování na maximálně 600 otáček za minutu. Oděv Gore-Tex® můžete sušit na ramínku ve vzdušné místnosti nebo venku (nevystavujte ho přímému slunci) nebo v sušičce (postupujte podle pokynů výrobce). Chcete-li obnovit vodoodpudivé vlastnosti membrány, položte oděv po uschnutí na žehlicí prkno, přikryjte horní stranu ručníkem a přežehlete žehličkou nastavenou na možnost „syntetika“. Další možností je použití speciálního spreje nebo jiného přípravku.

Znečištěnou obuv jednoduše vyčistěte vlhkým hadříkem nebo kartáčkem s měkkými štětinami. Silné skvrny vyžadují použití speciálních čisticích prostředků. Po vysušení obuvi s membránou Gore-Tex® by měla být navíc znovu impregnována speciálními přípravky pro tento typ membrány.

Polecane produkty