Fotbalová taška – kterou si vybrat? Na co se zaměřit při výběru fotbalové tašky na trénink nebo zápas?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024 ( 04.07.2024 )

Správné tréninkové nebo zápasové vybavení je důležitou otázkou jak pro mladého fotbalistu, tak pro hráče seniorského týmu. Proto, abyste se nemuseli obávat, že zapomenete nějaký kus oblečení nebo že vám dojde místo na fotbalové doplňky, potřebujete fotbalovou tašku, do které se vejde veškeré potřebné vybavení. Na co byste měli brát ohled při výběru té nejlepší fotbalové tašky pro vás? Poradíme vám, na jaké vlastnosti a funkce si dát pozor při nákupu sportovní tašky určené na fotbal.

Fotbalová taška je nezbytným doplňkem jak pro hráče v jakékoli fázi tréninku, tak pro nadšence tohoto kolektivního sportu. Slouží nejen k pohodlné přepravě a uložení tréninkového nebo zápasového vybavení. Její speciální konstrukce pojme fotbalové oblečení, vybavení a doplňky a zároveň zajišťuje přehledné uspořádání prostoru a snadnou dostupnost obsahu. Můžete si tak být jisti, že vaše fotbalové vybavení je řádně chráněno a vždy připraveno k použití.

Charakteristickým znakem dobré fotbalové tašky je odvětrávaná korková kapsa/komora, která umožňuje oddělit obuv od oblečení a dalšího vybavení. Tím se zabrání znečištění ostatního vybavení a zároveň se udržuje správná hygiena, zejména pokud jsou vaše kopačky po tréninku mokré nebo špinavé. Kapsa na kopačky také pomáhá chránit vaše ostatní věci před možným poškozením – ostré špunty by mohly například poškrábat míč nebo roztrhnout dres. Díky oddělené kapse máte navíc rychlý a snadný přístup ke kopačkám. To je praktické, když přijde čas na přezutí před tréninkem nebo zápasem – vyhnete se tak prohledávání celé tašky.

Fotbalová taška má obvykle také vyztuženou kapsu na mokré oblečení nebo ručník, která vám umožní oddělit je od čistých věcí a vybavení. Zabráníte tak ušpinění a šíření nepříjemných pachů, což je důležité zejména v případě, že se chystáte na fotbalový kemp nebo turnaj. Díky tomu, že máte v tašce kapsu na mokré oblečení, můžete ho rychle vyjmout a nechat uschnout, což pomáhá předcházet zápachu a plísním.

Mezi další důležité vlastnosti dobré fotbalové tašky patří velká hlavní přihrádka, do které se snadno vejde větší fotbalové vybavení, odolný materiál, který je odolný vůči vodě a intenzivnímu používání, vyztužené dno nebo kapsy ideální pro uložení brankářských rukavic, chráničů nebo jiných menších částí vybavení.

Fotbalová taška je navíc všestranným řešením, které dobře poslouží i jako cestovní taška. Velká kapacita, speciální kapsy a četné přihrádky, stejně jako materiál odolný proti vlhkosti a poškození, vám umožní bezpečně sbalit věci na trénink v tělocvičně, trénink v jiných kolektivních sportech (např. basketbal, volejbal, házená), služební cestu nebo dovolenou.

Chcete-li si vybrat fotbalovou tašku, která vyhovuje vašim potřebám a preferencím, věnujte pozornost jejím:

  • kapacitu,
  • materiál,
  • uspořádání prostoru,
  • pohodlné nošení.

Konečné rozhodnutí ovlivní také design a cena. Fotbalové tašky jsou k dispozici v různých barvách, designech a tvarech, takže si snadno vyberete ten správný styl, který vám bude vyhovovat, a zároveň bude ladit s barvami vašeho týmu nebo oblíbeného fotbalového klubu.

Materiál

Fotbalové tašky jsou obvykle vyrobeny z odolných a kvalitních materiálů, jako je polyester nebo nylon, aby vydržely časté používání za všech podmínek. Zesílené švy, PU podšívka a pevné zipy přispívají k celkové odolnosti tašky. Vyberte si model s dobrým ventilačním systémem, který udržuje dostatečnou cirkulaci vzduchu, a tím snižuje možnost vzniku zápachu nebo plísní při skladování mokrého nebo špinavého vybavení. Pokud často hrajete v nepředvídatelných povětrnostních podmínkách, zvolte model z materiálu s nepromokavými nebo voděodolnými vlastnostmi. Tím zajistíte, že vaše vybavení bude dostatečně chráněno před vlhkostí nebo deštěm. Vyberte si vak se zesílenou základnou, která zabrání vniknutí vody dovnitř, když jej položíte na mokrý povrch.

Kapacita a uspořádání prostoru

Chcete-li zvolit správnou kapacitu fotbalové tašky, určete, kolik vybavení pravidelně nosíte na tréninky/zápasy. Ujistěte se, že taška není příliš velká, jinak bude její nošení těžkopádné. Zvažte tašku s více přihrádkami, abyste měli ve věcech pořádek a snadný přístup k obsahu před tréninkem, během něj i po něm. Je dobré zvolit model s vyhrazenými kapsami a přihrádkami na konkrétní předměty, jako jsou fotbalové boty, lahve s vodou nebo drobné příslušenství (telefon, toaletní potřeby, doklady atd.). Díky tomu bude vaše výbava uspořádaná a připravená k použití, což vám ušetří čas při hledání konkrétních věcí. Zvažte fotbalovou tašku vybavenou samostatnou přihrádkou na mokré nebo znečištěné vybavení, abyste minimalizovali riziko vzniku zápachu a udrželi zbytek vybavení čistý a svěží. Některé fotbalové tašky mohou nabízet kompresní popruhy, které pomáhají snížit objem přenášeného vybavení.

Pohodlné nošení

Fotbalové tašky mají často vyztužené rukojeti a nastavitelné a polstrované ramenní popruhy pro snadné přenášení a přepravu. Protože budete tašku často přenášet, ujistěte se, že je dostatečně lehká a mobilní, abyste se vyhnuli zbytečné námaze a nepříjemnostem při jejím přenášení z jednoho místa na druhé. Fotbalové tašky mohou být navíc vybaveny integrovanými kolečky a zatahovacími držadly, aby se daly snadno přenášet zejména na letištích nebo při cestování na delší vzdálenosti, například mezi stadionem a domovem nebo soustředěním a tréninkovou halou. Fotbalové tašky na kolečkách jsou ideální pro hráče, kteří potřebují přenášet těžké nebo objemné vybavení.

Volba mezi taškou a fotbalovým batohem závisí na osobních preferencích a potřebách. Sportovní taška je funkčnější a pohodlnější řešení díky větší kapacitě a velkému množství speciálních kapes a přihrádek. Díky tomu se do ní vejde více fotbalového vybavení a také je možné lépe uspořádat prostor a udržovat jej v čistotě a hygieně. Fotbalová taška zaručuje snadný a rychlý přístup ke svému obsahu, což je výhodné, pokud během tréninku nebo zápasu často potřebujete sáhnout po různých věcech. Nevýhodou je jistě to, že se taška obvykle nosí na jednom rameni nebo se nosí v ruce, což může způsobit větší zátěž jedné strany těla.

Fotbalový batoh se skvěle hodí na větší akce (např. turnaj) nebo delší výlety (např. fotbalový kemp) jako doplněk k tašce. Lze do něj uložit například náhradní výstroj na převlečení, míč (obvykle má speciální popruhy, které umožňují jeho pohodlné nošení), elektroniku (batohy jsou často vybaveny speciálními přihrádkami na notebooky nebo kapsami na chytré telefony), nápoje a drobné fotbalové příslušenství. Má mnoho kapes a přihrádek, které pomáhají organizovat prostor. Batoh rozkládá váhu na obě ramena, což může být pohodlnější, zejména pokud vás například čeká cesta na trénink na kole nebo dlouhá pěší túra. Fotbalové batohy mají polstrované popruhy a zádové panely pro větší pohodlí při dlouhodobém nošení. Dobře se hodí i v situacích, kdy si například na trénink potřebujete vzít jen málo vybavení, protože většina zůstává v klubu. Jinak jsou fotbalové batohy univerzálnějším řešením pro každodenní použití.

Na trhu jsou k dispozici také lehké a praktické sportovní tašky na šňůrky pro přenášení menších předmětů, jako je oblečení nebo sportovní obuv. Dalším řešením jsou prostorné tašky na týmové vybavení, které používají trenéři k přepravě a uložení míčů, kuželů a dalšího vybavení potřebného pro tým, což zlepšuje organizaci tréninku a zajišťuje snadný přístup k vybavení pro každého hráče.

Při výběru fotbalové tašky zvažte faktory, jako je velikost, funkčnost, pohodlí a odolnost. Profesionální hráči i fotbaloví nadšenci najdou na Sportano.co.uk širokou nabídku fotbalových tašek navržených z inovativních materiálů a řešení, vytvořených s ohledem na pohodlí a komfort hráčů na všech úrovních. V našem sportovním obchodě jsme shromáždili spolehlivé a odolné fotbalové tašky různých velikostí a stylů od renomovaných značek známých výrobou kvalitního fotbalového oblečení, obuvi a vybavení, jako jsou Nike, Puma, Hummel, Joma, SELECT nebo Capelli Sport. Rozhodnete-li se pro model od některého z těchto výrobců, můžete si být jisti, že vám daná fotbalová taška poslouží několik sezón a splní i ty nejnáročnější požadavky.

Doporučené produkty