Cyklistický počítač nebo smartphone s cyklistickou aplikací – co je lepší?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Cyklistický počítač je stále oblíbenou volbou mezi cyklisty, kteří chtějí zaznamenávat své jízdy. Stále častěji však jednokoloví nadšenci sahají po smartphonu s cyklistickými aplikacemi, které kromě sledování dat mohou plnit i mnoho dalších praktických funkcí. Pokud přemýšlíte, co je lepší – cyklopočítač nebo aplikace v telefonu, následující srovnání výhod a nevýhod obou řešení vám pomůže rozhodnout, které zařízení bude nejlépe vyhovovat vašim individuálním preferencím a potřebám.

Cyklistické počítače jsou více či méně pokročilá zařízení, která měří důležité parametry jízdy, jako je vzdálenost, rychlost, celkový čas jízdy, kadenci, statistiky okruhu nebo polohu GPS. Jsou odolné proti nepříznivým klimatickým podmínkám, nárazům a jsou navrženy tak, aby se daly připevnit na řídítka jízdního kola. Nabízejí dlouhou výdrž baterie a díky moderním dotykovým displejům a funkčním tlačítkům také usnadňují navigaci.  Cyklistické počítače  lze také propojit s prakticky jakýmkoliv jiným chytrým cyklistickým zařízením, včetně měřičů výkonu, monitorů srdečního tepu a snímačů kadence, takže můžete svůj trénink posunout na vyšší úroveň. Navzdory mnoha svým výhodám však mohou prohrát ve střetu se smartphonem s cyklistickou aplikací, který je schopen dělat mnoho stejných věcí, aniž byste museli kupovat nové zařízení. Toto řešení upřednostňují zejména osoby, které s cyklistikou začínají, příležitostní cyklisté a ti, kteří neplánují dlouhé výlety na kole, ale spoléhají spíše na to, že jej budou využívat jako dopravní prostředek nebo nástroj k udržení kondice či hubnutí. Pokud stojíte před dilematem: cyklopočítač nebo chytrý telefon s aplikací, následující srovnání výhod a nevýhod obou zařízení vám může usnadnit konečnou volbu.

Co se týče velikosti, mají cyklistické počítače v tomto ohledu výhodu. Smartphony jsou vybaveny velkými displeji, které jsou sice lépe čitelné a vhodnější pro čtení podrobných map, ale mohou zabírat příliš mnoho místa na řídítkách. Kromě toho je třeba je po dobu jízdy uložit do speciálního pouzdra a patřičně připevnit (můžete si vybrat jak univerzální, tak speciální držáky na kolo pro konkrétní přístroje), a to zvyšuje hmotnost kola a může ovlivnit aerodynamiku. To bude mít význam zejména pro silniční cyklisty, kteří se snaží o co nejnižší hmotnost a co nejlépe aerodynamické nastavení, které pomáhá šetřit čas a zlepšovat jízdní výkony. Smartphone si samozřejmě můžete dát do kapsy, ale tím ztratíte možnost sledovat statistiky nebo mapu. V případě cyklistického počítače se obvykle dodává s kompatibilním držákem, takže negeneruje další náklady.

Obsluha

Cyklistické počítače nabízejí ovládání tlačítky i dotykovým displejem, takže je lze snadno používat za všech podmínek. Tlačítka jsou praktičtějším řešením při jízdě na kole, v dešti nebo v situacích, kdy je nutné mít cyklistické rukavice s celými prsty. Dotykové displeje naproti tomu nabízejí skvělou citlivost, což je docela výhoda při práci s mapou, nutnosti zadávat názvy nových bodů na trase apod. Displej moderního smartphonu je navíc mnohem větší než displej cyklistického počítače a nabízí vysoké rozlišení a možnost barevného zobrazení dat. To zase usnadňuje čtení údajů o jízdě a umožňuje zobrazovat různé parametry vedle sebe. Barevné displeje obvykle nabízejí špičkové cyklistické počítače, například Garmin Edge 830, Garmin Edge 1030, Wahoo Elemnt Bolt nebo Bryton Rider S500. Stojí za zmínku, že displeje cyklistických počítačů poskytují vysokou čitelnost za všech podmínek, zatímco smartphone může nabízet horší čitelnost kvůli lesklému displeji.

Životnost baterie

Výdrž baterie je největší nevýhodou smartphonů při jejich používání k záznamu jízd s GPS. Pro delší než hodinové jízdy se obecně doporučuje mít s sebou navíc powerbank, abyste mohli telefon rychle dobít a mohli jej použít v případě potřeby (např. při nutnosti přivolat pomoc). Cyklocomputery jsou navrženy tak, aby vydržely nástrahy dlouhodobého používání. Udávaná výdrž baterie v tomto případě může být až 20 hodin (24 v případě modelu Garmin Edge 1030), obvykle více než 10 hodin, takže cyklistické počítače jsou ideální volbou, pokud se chystáte na mnohahodinový výlet nebo do míst vzdálených od civilizace.

Odolnost

Cyklistické počítače jsou navrženy tak, aby splňovaly aerodynamické požadavky a zároveň odolávaly pádům, vlhkosti a nepříznivým klimatickým podmínkám. Pokud jde o smartphony, nemáme vždy do činění s těmi nejodolnějšími zařízeními a i ta nejlepší vodotěsná pouzdra nebo skla Gorilla Glass mohou v drsném počasí a terénu selhat. Při montáži telefonu na řídítka mějte na paměti, že jej vystavujete mnoha situacím, ve kterých může dojít k jeho vážnému poškození nebo dokonce úplnému zničení.

Navigace

Smartphone umožňuje navigaci při jízdě na kole pomocí Google Maps nebo specializované cyklistické aplikace, jako je Strava nebo Komoot. Nejlepší cyklistické počítače zase mají předinstalované přesné mapy, které se podobají topografickým mapám a obsahují podrobné informace o silnicích, trasách, orientačních bodech a infrastruktuře. Některá zařízení také umožňují načtení předem naplánované trasy, přidání špendlíku a automatické navedení do cíle pomocí pokynů, odboček nebo přepočítání trasy, pokud se odchýlíte od kurzu, zatímco jiná vyžadují naplánování trasy pomocí aplikace a její odeslání do počítače. Je však třeba dodat, že mnoho počítačů má načtené mapy konkrétních oblastí, což při cestách do nových míst může vyžadovat dokoupení dalších map.

Přesnost

Pokud jde o přesnost, prakticky každý počítač nebo smartphone používá k určení rychlosti, vzdálenosti a nadmořské výšky kombinaci signálů GPS a vestavěných senzorů, ale rozdíly v hardwaru a kvalitě satelitních dat mohou vést k nesrovnalostem. Může se stát, že při souběžném používání cyklistického měřiče s GPS a smartphonu se projeví výrazné rozdíly v průměrné rychlosti a dokonce i vzdálenosti, což je nejčastěji způsobeno právě kvalitou dat GPS.

Aby se tomu zabránilo, je přidán barometrický výškoměr, který určuje nadmořskou výšku pomocí atmosférického tlaku a akcelerometrů, které měří rychlost v samotném zařízení, a nespoléhá se na satelity. Některá zařízení jsou také kompatibilní se snímačem rychlosti umístěným na volantu. Tímto způsobem se lze vyhnout problému se slábnutím signálu GPS, ale je třeba poznamenat, že počasí může ovlivnit barometr, což následně vede k nepřesným údajům.

Kompatibilita se senzory a shromažďování tréninkových dat

Mnoho měřičů srdečního tepu a měřičů výkonu se nyní připojuje k záznamovým zařízením přes Bluetooth, což dále usnadňuje přehled o tom, jak si na kole vedete. Pomocí aplikací, jako jsou Strava, MapMyRide, Komoot nebo Wahoo Fitness, můžete tímto způsobem získat mnoho cenných informací o své jízdě, například: tréninkové zóny, funkční prahový výkon (FTP), VO2 max nebo poměr výkonu a hmotnosti. Kromě toho můžete, obvykle za příplatek, například zaznamenávat svou tepovou frekvenci (srdeční monitor je nezbytný) nebo sdílet své výsledky s přáteli či komunitou dané aplikace, sledovat aktivitu ostatních, chválit je nebo vytvářet cyklistické výzvy.

Mnoho cyklistických počítačů lze spárovat s chytrým trenažérem, což vám umožní sledovat a ovládat trénink v uzavřené místnosti. Navíc značky jako Wahoo a Garmin zpřístupňují aktualizace a umožňují ovládat cyklistické počítače prostřednictvím aplikace v telefonu. Zasílají také push oznámení o příchozích SMS, hovorech nebo e-mailech. Špičkové cyklistické počítače lze navíc připojit k bezdrátovým přehazovačkám (např. Shimano), což umožňuje sledovat a měnit převody přímo na zařízení.

Pokud se dostanete do situace, kdy máte zařízení ANT+ a telefon, který přijímá pouze vstup Bluetooth, můžete si zakoupit klíč ANT+ (např. Wahoo ANT+ Key).

Cena 

Z hlediska nákladů je zde smartphone oproti cyklistickému počítači ve výhodě, protože… smartphone dnes vlastní prakticky každý. Je sice pravda, že jejich pořízení často představuje nemalé náklady, ale stačí si do něj nainstalovat vybranou cyklistickou aplikaci (v základních verzích z velké části zdarma, v prémiových verzích velmi levně) a díky široké nabídce funkcí můžete zaznamenávat každý parametr své jízdy a mít přesný přehled o tom, jak se vám dařilo na projížďce, tréninku nebo při závodě. Tímto způsobem můžete ušetřit peníze a omezit nákup dalších elektronických zařízení na minimum.

Ceny cyklistických počítačů se pohybují od několika stovek korun za nejjednodušší modely, které pouze zaznamenávají vzdálenost a rychlost, až k částkám přesahujícím desetitisíce korun, ve kterých díky vestavěným nástrojům a pokročilým řešením určeným například pro konkrétní styl jízdy nabízejí zvýšení cyklistického výkonu. Investice do specializovaného cyklistického zařízení a uchování smartphonu mimo dosah se může vyplatit více. Je však třeba mít na paměti, že cyklistický počítač je určen výhradně pro jízdu na kole, takže pokud běháte nebo provozujete jiné sporty, může být lepší volbou smartphone nebo chytré hodinky.

Jak vidíte, obě řešení mají své výhody i nevýhody, takže konečná volba bude záviset na vašich individuálních potřebách a prioritách, stejně jako na vašem stylu, úrovni a frekvenci jízdy na kole a rozpočtu.

Pokud jezdíte na kole ve volném čase a berete ho především jako alternativu k autu nebo veřejné dopravě nebo jako prostředek pro kardio trénink, který podporuje vaši snahu o lepší kondici a postavu, bude pro vás telefon se specializovanou aplikací praktičtější volbou. Alternativou může být jednoduchý cyklistický počítač, který vás bude informovat o ujeté vzdálenosti, rychlosti nebo době jízdy.

Cyklistický počítač se senzory a měřením výkonu bude dobrou volbou pro zkušené cyklisty (najezdí tisíce kilometrů ročně nebo jezdí na kole alespoň 2-3 hodiny týdně), kteří často plánují několikadenní cyklistické výlety, závodí na silnici nebo závodí v MTB či XC.

Můžete se také rozhodnout používat obě řešení současně – cyklistický počítač používat jako hlavní zařízení pro sledování dat během jízdy a smartphone s aplikací jako komplexní nástroj pro analýzu a sdílení tréninkových výsledků.

Doporučené produkty