Co je to kolo MTB? Jaký model horského kola zvolit a na co si dát pozor? Průvodce nakupováním

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Horské stezky, rychlé sjezdy a náročný terén, to vše jsou místa, kde se MTB kolo osvědčí. Co je to horské kolo a jak se liší od horského kola? Podívejte se na průvodce, kterého jsme pro vás připravili, a vyberte si to nejlepší MTB kolo.

MTB: co znamená?

Výrobci se neustále předhánějí ve vytváření nových modelů kol, takže vyznat se ve všech označeních může být obtížné. Abyste si mohli vybrat to nejlepší kolo, je dobré vědět, co je to MTB. Celá zkratka zní Mountain Terrain Bike, což znamená horské kolo. Kolo MTB je také známé jako horské kolo.

K čemu se MTB používají?

Mnoho cyklistických nadšenců se rozhoduje pro takzvaná horská kola kvůli jejich univerzálnosti. Jsou skvělou volbou jak pro prudké sjezdy, tak pro jízdu v divokých lesních oblastech. Díky své jedinečné konstrukci mohou být kola MTB používána na silnicích s malým provozem a v náročném terénu. Široké a odolné pneumatiky zaručují bezpečnou jízdu i na hrbolatých a kamenitých cestách. Modely MTB jsou ideální volbou, pokud hledáte kolo, na kterém můžete bezpečně a pohodlně jezdit po hrbolatých stezkách. Horská kola lze rozdělit podle jejich použití a disciplíny:

  • Downhill – umožňuje dokončit prudký sjezd na čas;

  • Enduro – trasa zahrnuje sjezdy a stoupání v náročném terénu;

  • Cross-country – kombinuje mnoho typů tras, kola pro tuto disciplínu mohou být sportovní i cestovní;

  • Trail – tento typ kola umožňuje zdolávat technicky náročné trasy;

  • Freeride – bez omezení přípravy trasy, kola tohoto typu musí vydržet veškeré zatížení.

Tato všestranná kola se hodí jak na víkendové výlety mimo město, tak do divočiny. Jízda bude pohodlná, i když se hladká lesní cesta náhle změní v trať plnou nerovností a náročných stoupání.

Pro koho jsou MTB kola určena?

MTB kola nejsou jen pro extrémní sportovce nebo závodníky v cross-country. Odolná a robustní konstrukce a vynikající tlumení nárazů jsou jen některé z výhod horských kol. Tato všestranná kola jsou ideální pro outdoorové nadšence a ty, kteří hledají kolo do náročného terénu. Pokud potřebujete spolehlivé kolo do prudkých stoupání nebo kolo, které vás bude doprovázet na spontánních výletech do neznámých destinací, vyberte si model MTB.

Výběr MTB: na co si dát pozor?

Pokud jste se rozhodli, že MTB kolo je pro vás to pravé, zjistěte si klíčová kritéria, abyste věděli, jak vybrat to nejlepší horské kolo. V první řadě je třeba, aby kolo odpovídalo vašemu individuálnímu stylu jízdy a postavě. Aby byla jízda pohodlná, bezpečná a zábavná, musí být velikost rámu správně přizpůsobena vaší výšce a postavě. Podívejte se na našeho průvodce výběrem správné velikosti rámu kola: Jak vybrat rám kola pro výšku dospělého a dítěte? – Sportano.cz

MTB kola mají různé specifikace a vybavení v závislosti na jejich zamýšleném použití. Milovníci rychlých sjezdů v horském terénu by si měli vybrat kola s kratším rámem, velkými kotoučovými brzdami a pevnými tlumiči, které zajišťují dostatečnou stabilitu při intenzivní jízdě. Horská kola s pevným rámem a lehkou konstrukcí jsou vhodná pro začátečníky. Tyto modely se vyznačují všestranností.

Důležitými kritérii při výběru MTB kola jsou:

  • Velikost kol: 24palcová a 26palcová horská kola jsou určena pro juniory a nižší osoby. Pro dospělé jsou správnou volbou kola s rozměry 27,5 a 29 palců. Pokud chcete mít velkou manévrovací schopnost, vyplatí se zvolit menší kola. Na druhou stranu větší kola umožňují rychlejší jízdu a menší vibrace na nerovném terénu.

  • Materiál konstrukce: rámy nejoblíbenějších jízdních kol jsou vyrobeny z hliníku. Tyto modely jsou lehké a odolné za relativně nízkou cenu. Pro pokročilé a nejnáročnější budou nejlepší volbou kola s karbonovými rámy. Jsou odolné, výborně tlumí vibrace a jejich nízká hmotnost přispívá k dosažení nejlepších možných výsledků.

  • Pohon kola: Pro většinu rekreačních a středně pokročilých cyklistů bude optimální volbou pohon od japonské společnosti Shimano. U některých modelů výrobci nabízejí také pohon od společnosti SRAM. Obě značky nabízejí vysoce kvalitní příslušenství. Pro začátečníky a středně pokročilé jezdce jsou správnou volbou pohony 2x a 3x, protože umožňují efektivní pohyb v náročném terénu. Pokročilí jezdci se mohou poohlédnout po jednořadých pohonech 1x, u kterých se převody řadí jedinou pákou a řetěz se pohybuje pouze po zadních kolech. To umožňuje rychlejší řazení a nízké riziko poruchy. Je vhodné zvolit pohon, který je přizpůsoben individuálním potřebám jezdce.

  • Brzdy: Existují tři typy brzd: V-brzda, mechanická kotoučová brzda a hydraulická kotoučová brzda. Pro ty, kteří kolo používají na nenáročných trasách, mohou být V-brzdy tou správnou volbou. U kvalitnějších kol najdete mechanické kotoučové brzdy s velmi dobrými parametry. Jsou oblíbené, takže jejich servis a opravy nejsou složité. Pro nejnáročnější cyklistické nadšence doporučujeme hydraulické kotoučové brzdy, které se vyznačují vysokou přesností a účinností provozu.

  • Pedály: V závislosti na stylu jízdy a typu disciplíny se kola dodávají s pedály bez klipsny nebo s platformou. Pro ty, kteří nechtějí mít obuv spojenou s kolem, jsou nejčastější volbou platformové pedály. Ty umožňují rychlé sesednutí z jednokolky. Většina nadšenců MTB volí bezklíčové pedály (SPD), které umožňují efektivní přenos síly a zaručují dostatečnou stabilitu, což je důležité zejména při dynamických výjezdech a sjezdech. Upozorňujeme, že pedály SPD vyžadují speciální obuv.

  • Rám kola: Jízdní kola MTB jsou označována jako pánská a dámská, což však neznamená, že jsou určena pro konkrétní pohlaví. Rozdíl v konstrukci rámu spočívá v tom, že pánská kola mají rám skloněný směrem dolů a dámská kola mají rám skloněný více nahoru. Kromě toho jsou pánská kola robustnější, zatímco dámská kola jsou lehčí.

Nejoblíbenější kola MTB

MTB kola jsou stále oblíbenější a cyklističtí nadšenci je oceňují pro jejich víceúčelovost. Umožňují zdolávat vzrušující enduro a cross-country trasy a jsou ideální pro víkendové výlety, během nichž si můžete odpočinout od ruchu města.

Oblíbená MTB kola Orbea

Pro ty, kteří hledají víceúčelový model a očekávají volnost při výběru typu trasy, je optimální volbou kolo, které zaručuje bezpečnou a příjemnou jízdu za všech podmínek. Tato kritéria splňuje model Orbea MX 27 40 s lehkým a odolným hliníkovým rámem. Osazená vidlice SR Suntour umožňuje přesné řízení a vnitřní vedení kabelů přispívá k vynikajícímu výkonu. Orbea Onna 50 vybavená hydraulickými kotoučovými brzdami od známé značky Shimano, s vyváženou geometrií a vynikajícími jízdními vlastnostmi vynikající volbou pro začínající milovníky MTBMilovníci dynamických sjezdů s četnými zatáčkami by měli věnovat pozornost horskému koluOrbea Laufey H10. Tvar a tloušťka stěn hliníkových trubek byly u tohoto modelu upraveny, což přispívá k vynikající pevnosti a odolnosti konstrukce.

Elektrická kola MTB

Pro jezdce, kteří chtějí svou jízdu posunout na nejvyšší úroveň, jsou ideální volbou elektrická horská kola. Na moderním kole Orbea Wild FS H10 můžete pohodlně překonávat kilometry bez ohledu na typ terénu. MTB kolo s elektrickou asistencí by mělo vyvinout dostatečný výkon, aby splnilo požadavky jakéhokoli terénu. Proto je na tomto kole Orbea použit pokročilý motor Bosch Performance CX, který poskytuje optimální výkon 250 W a maximální točivý moment 85 NmS horským kolemEcobike RX500 17,5Ah zvládnete i ty nejnáročnější trasy. Robustní konstrukce s tlumiči RST® Omega TNL TAPERED zaručuje dostatečnou stabilitu a bezpečnost. Motor Ananda® generuje při prudkých stoupáních výkon až 960 W.

Ve Sportanu najdete nejlepší horské elektrokolo, na kterém si můžete užít dynamickou a svobodnou jízdu za všech podmínek. Náš tým odborníků je připraven poskytnout vám veškeré rady, které potřebujete k výběru ideálního MTB kola pro vaše potřeby a očekávání.

Polecane produkty