Bouldering: co to je? Jak začít s tímto typem lezení? Tipy a triky

Sylwia Stwora-Petela 05.09.2022

Na rozdíl od klasického lezení se při boulderingu vystupuje na nízkých skalních blocích bez použití jistících lan. První kroky v této disciplíně se obvykle dělají na umělých lezeckých stěnách. Bouldering – co je to za druh lezení a co je potřeba k tomu, abyste se mu mohli začít věnovat?

Co je to bouldering?

Bouldering je druh lezení, jehož název pochází z anglického slova boulder, což znamená nízký balvan. V Polsku vznikl překlad „bouldering“. Jedná se o lezení po volně stojících skalních útvarech nebo umělých stěnách v malé výšce (3-5 m nad zemí) bez použití jistících lan, úvazků a dalších typů jištění. Nemusíte se však obávat následků případného pádu ze skály. Bez ohledu na to, zda trénujete na zemi, nebo v boulderingovém centru (hala/centrum vybavená stěnami v různých úhlech k podlaze, na nichž jsou barevně označenými úchyty vyznačena konkrétní lezecká cesta), je pod lezeckým prostorem připravena speciální přenosná matrace, tzv. crash pad, která zajistí bezpečné přistání. Jejím účelem je zmírnit pád a chránit vás před zraněním.

Za předchůdce moderního boulderingu je považován John Gill, americký matematik a gymnasta, který se v 50. letech 20. století začal specializovat na krátké a obtížné lezecké cesty a demonstroval tak nadstandardní možnosti lidského těla na skalních chytech. Protože se výrazně zaměřil na formu, styl a etiku lezení, pomohl rozvinout tuto disciplínu zavedením gymnastických principů a technik. Díky němu můžeme dnes při lezení používat gymnastickou křídu neboli magnézium.

V boulderingu se používají různé stupnice obtížnosti cest, ale nejoblíbenější jsou francouzský model (kde se používají písmena A, B a C, číslo a znak „+“ nebo „-„), americká Vermova stupnice (od V0 – nejlehčí po V16 – nejtěžší) a stupnice UIAA (Tatra), kde máme co do činění se znaky I až XI a „+“ nebo „-„. Oblíbeným ukazatelem obtížnosti cesty na umělých stěnách jsou barvy – obvykle se značení pohybuje od zelené (pro začátečníky) přes žlutou a modrou až po červenou, fialovou a černou (pro pokročilé).

Jak se bouldering liší od klasického lezení?

Klasické horolezectví je o dosažení nejvyššího možného vrcholu s využitím vlastních sil a dovedností a bezpečnostního vybavení. Musíme si také sami zřídit jistící body. Na rozdíl od boulderingu však při pádu ze stěny nebo když si chceme odpočinout, zůstaneme viset a nemusíme začínat cestu znovu.

Charakteristickým znakem boulderingu je, že lezení je krátké a skládá se z několika obtížných pohybů po vymezené cestě. Protože se cvičí v malých výškách, nepotřebujete k němu lana ani jištění partnera. V rámci spottingu vás může doprovázet tzv. spotter, tj. například brzdit váš pád nebo vás tlačit dozadu tak, abyste v případě pádu do ničeho nenarazili a spadli za pádovou podložku. Bouldering vyžaduje nejen koordinaci, sílu a lezecké dovednosti, ale také kreativitu, aby bylo možné správně posoudit a vyřešit tzv. boulderingový problém (jiný termín pro přelezení cesty).

V terénu nebo na stěně – kde bouldrovat?

To, kam se vydáte na bouldering, do značné míry závisí na vaší úrovni zkušeností a trénovanosti. Pokud máte za sebou první kroky v klasickém lezení, můžete se úspěšně vydat s ostatními milovníky boulderingu do terénu. V Polsku se nejoblíbenější místa pro bouldering nacházejí v:

  • Oblast Jelení Hory;

  • Kladské údolí;

  • Kamienna Góra;

  • Zimny Dole (u Krakova);

  • Ciężkowice (u Tarnova)

  • Sokoliki;

  • Janovické Krušné hory (např. hora Zborów);

  • Jura Krakowsko-Częstochowska.

Nemáte dostatek lezeckých zkušeností nebo jste pokročilý boulderista a hledáte zpestření svého mimosezónního tréninku? Vhodným místem pro vás bude lezecké centrum/halla s připravenými cestami s vyznačenými různě tvarovanými chyty a různými stupni obtížnosti.

Jak začít s boulderingem? Tipy a triky

Pokud jste nikdy předtím nelezli, začněte své boulderingové dobrodružství na umělé stěně pod dohledem instruktora, připojte se k lezeckému oddílu nebo se vydejte na trénink s přáteli, kteří mají s tímto druhem lezení zkušenosti. Seznamte se s nejdůležitějšími pravidly, která platí nejen na skále, ale i v celém boulderingovém areálu. Zjistěte si, jaké jsou problémy s chováním, pokud jde o bezpečnost, jak je označena obtížnost tras (zelená neznamená vždy nejjednodušší lysou), používání magnézia, půjčování vybavení atd. Zejména tento poslední bod bude velmi užitečný, pokud si nejste jisti, zda je bouldering pro vás a zda se mu budete věnovat ve větším měřítku.

Většina míst s lezeckými stěnami nabízí půjčení bot. Před první návštěvou si ověřte, jaký typ magnézia je povoleno používat (některá centra zakazují používání práškové verze kvůli vysoké prašnosti a znečištění) a zda potřebujete mít vlastní produkt, nebo zda jej můžete najít na místě.

Než se rozhodnete navštívit lezecké centrum, zhodnoťte svou fyzickou kondici, sílu paží a jádra těla (ty budou při prvních výstupech nejvíce pracovat) a pohybovou koordinaci. Než se pustíte do prvních plešounů, je dobré zařadit do svého týdenního plánu všeobecný trénink, stejně jako silová (zaměřte se na předloktí, ramena a svaly jádra, které stabilizují celé tělo), koordinační a vytrvalostní cvičení. Zvolte cvičení s činkami, barbellami, kettlebelly, bosu nebo TRX pásy. Dělejte kliky, prkna a přítahy. Nezapomínejte na větší pružnost svalů a zlepšení rozsahu pohybu, mimo jiné protahováním a automasáží s válečkem. Speciální gumový míč se sadou gumiček na procvičování svalů ruky a prstů může být neocenitelným pomocníkem při posilování těchto struktur.

Na začátku si vybírejte panely s trasami nízké obtížnosti, abyste si osvojili nejen správné dovednosti, ale také základní techniky. Pozorujte ostatní zkušené lezce, jak umisťují ruce a nohy, jak zaháknou špičky a paty, jak se vytahují, jak udržují rovnováhu těla, jak skáčou nebo provádějí různé typy triků, a pak se sami pusťte do kreativního řešení konkrétní cesty.

Boulderingové oblečení a vybavení: jaké vybrat?

Velkou výhodou boulderingu je, že pro začátek nepotřebujete specializované vybavení. Jak jsme již zmínili, magnézium a boty jsou v boulderingu často k dispozici k zapůjčení za příplatek. Pokud však plánujete delší horolezecké dobrodružství, ujistěte se, že jste zvolili správné oblečení a vybavení, aby tato aktivita byla přínosná a prospěšná pro vaše zdraví.

Boty

Boulderky mají výraznou přední část zahnutou směrem dolů a asymetrický design. Jejich špička a podrážka jsou tuhé a tvrdé, takže se v nich cítíte stabilně a můžete bez obav postavit nohu na balvany různých velikostí. Na trhu jsou k dispozici modely na suchý zip, šněrovací a nazouvací. Je důležité, aby vám správně padly na nohu, abyste měli maximální cit například při zavazování. Ve Sportanu najdete lezeckou obuv ze špičkové gumy od značek jako La Sportiva, Salewa, Evolv, The North Face, Black Diamond a Scarpa.

Oblečení

Vyberte si pohodlné oblečení s pružným střihem, který neomezuje v pohybu. Nezapomeňte, že při lezení někdy zaujímáte vyloženě extrémní polohy, které vyžadují plnou volnost pohybu. Vyberte si tričko/top z prodyšných materiálů a dlouhé kalhoty/legíny nebo 7/8 kalhoty, abyste snížili riziko odření při nárazu na panel nebo kámen.

Příslušenství

Magnézium neboli uhličitan hořečnatý je nezbytnou součástí vybavení vrchlíku. Absorbuje vlhkost, aby zabránila uklouznutí rukou na kamenech/úchytech, a také zlepšuje úchop a přilnavost a snižuje riziko odřenin kůže. Dodává se ve formě prášku (vyplatí se ho skladovat ve speciálních sáčcích), tyčinky, kostky nebo tekutiny.

Na umělých stěnách nebo skutečných skalách se může hodit také kartáč, který pomůže očistit rukojeti magnézia nebo hrany skal od prachu, čímž se odstraní například problém s klouzajícíma rukama.

Když se rozhodnete boulderovat v terénu, budete potřebovat přenosnou matraci, výše zmíněnou podložku. Vyberte si odolný materiál (např. Cordura®), který je odolný proti roztržení, odření a poškrábání, a také kvalitní pěnový vnitřek (např. PU pěna s vysokou hustotou), který poskytuje dostatečné odpružení v případě pádu. Pozornost věnujte také systému nošení (ramenní popruhy a bederní pás) a možnosti skládání, díky kterému se podložka snadno přepravuje.

Polecane produkty